Halové přebory mužů | | Tisková konference ČUS 15.12.2020

14. 12. 2020

Výsledky Halového přeboru Prahy mužů 2021

Halový přebor Prahy mužů se uskutečnil ve dnech 12. – 13. 12. 2020, a to i přes řadu překážek, které se postupem času vyskytly.

Ačkoliv původní termín byl o týden dříve, poté co bylo potvrzeno ředitelem soutěže posunutí extraligy na tento termín, tedy od 5. 12., STK  spolu s pořadatelem domluvila posun o týden, aby se turnaje mohly zúčastnit i případní hráči z extraligy.

Poté, co se zcela postranními, nikoli oficiálním sdělením, pořadatel dozvěděl, že extraliga byla vrácena do původního termínu, rozhodl se oželet možnost startu některých hráčů a soutěž nechal být ve změněném termínu.

Protože ovšem k uspořádání podobné akce je potřeba, aby všichni účastnici měli negativní test na COVID-19 ne starší 48 hodin, po dohodě s VISTA SPORT, která mimochodem potom celý turnaj přednášela on-line, bylo zajištěno testování hráčů den před zahájením turnaje a bylo domluveno, že pokud by turnaj měl trvat déle jak 48 hodin, účastníci budou otestováni znovu – vše na náklady Pražského tenisového svazu.

V pátek tedy proběhlo testování od 10 do 15 hodin, v 15 hodin byly vzorky odeslány do akreditované laboratoře a čekalo se na výsledky, aby bylo možno provést v sobotu ráno losování ze hráčů, kteří testem projdou. Prošlo všech 15 testovaných, k našemu překvapení se ovšem dva, předběžně testovaní hráči nakonec k losování nedostavili, což považujeme přinejmenším za problematické, pokud se nechali testovat a byli negativní.

Přeboru se tedy nakonec zúčastnilo 13 hráčů, nejvýše nasazeným byl Ondřej Štětka (TJ Radlice), dalšími nasazenými byli Ivan Gorbušin (Olymp), Jakub Prachař a Petr Stavrovskij – oba štvaničtí.

První kolo přineslo obrovskou bitvu mezi Vítkem Šubertem a Marianem Kubínem , když první jmenovaný neudržel stav 64, 51 a prohrál 64, 57, 26, hodně se nadřel ve třech setech i mladý Kračman.

Zajímavou čtvrtfinálovou bitvu přinesl zápas mezi Štětkou a Jupou, ve které sice nasazená jednička si z prvního setu odnesla potupného kanára, ale nakonec byla šťastnější v TB 3. sady – 06, 64,  76(5).

Hladce soutěží proplouval Kuba Prachař, který se na Štvanici neuvěřitelně zklidnil a domácí prostředí uměl využít i Stavrovskij, takže se oba potkali ve finále.

Finále bylo strhující bitvou, která začala jako western – v pravé poledne – a skončila v 15, 20 hodin. Po první prohrané sadě Prachař zpřesnil hru a dotáhl set do Tie-breaku, kde dost dominoval. Na začátku třetího setu se na chvíli na kurtě objevil ten „pověstný Kuba Prachař“, který všechno komentoval a rázem Petr Stavrovskij vedl  5/2, což Kuba komentoval slovy – tak tohle byla chyba za pět litrů… Tyto komentáře vedly VR k soft warningu, který vrátil Prachaře do hry a najednou to bylo 5/5 a nelítostná bitva, plná krásných výměn, pokračovala. V jedné z nich byla Stavrovskému málem ustřelena hlava a v TB se Prachař dostal k vedení 6/4 při vlastním podání. Stavrovskij ovšem MP odvrátil a nakonec TB vyhrál 10/8 před zraky Niky Bartůňkové, která čekala, až ji kluci uvolní kurt na trénink.

Protože se jednalo pouze o nominační turnaj na MČR, nehrály se čtyřhry, aby se zbytečně neprodlužovala doba turnaje a nemuselo se znovu testovat.

Přes všechny problémy, které Halový přebor mužů v Praze provázely, turnaj měl solidní úroveň a velmi poklidný průběh. Některé výměny by si zasloužily nominace na Shot of the Week, byly k vidění twinnery, aktivní celodvorcové pojetí i pokusy o hru servis-volej.

Vítěz si mimo titul Přeborník Prahy 2021 v hale odnesl i 5.000,- Kč, finalista 2.000,- a semifinalisté po tisícovce.

Další víkend by měly za podobných podmínek proběhnout i Halové přebory žen, ovšem vše závisí na tom, jak se zpřísní pravidla v rámci pandemie.

Petr Stavrovskij (I. ČLTK Praha)

Petr Stavrovskij (I. ČLTK Praha)

Jakub Prachař (I. ČLTK Praha)

Jakub Prachař (I. ČLTK Praha)

Semifinalisté Kračman a Štětka

Bohužel, stejné otazníky visí i nad pořádáním další tenisových akcí – Praha ukázala, že to, za určitých podmínek, jde, byť jí to stálo nějaké finanční prostředky.