Přestupy 2023 | | Halový přebor Prahy žen

23. 11. 2022

Halový přebor Prahy mužů

Vítěz Kalina (TK Sparta Praha)

Druhý listopadový víkend se na pražské Štvanici sešlo 32 chlapců a mladých mužů, kteří bojovali o titul Přeborníka Prahy v hale. Nejvýše nasazený, Jakub Prachař z I. ČLTK, došel do semifinále, kde nestačil ve třech setech na klubového kolegu Valeše. Podobně dopadl i druhý nasazený, také štvanický, Tomáš Zlatohlávek, který nestačil na dalšího týmového kolegu, Velíka. Valeše čekal v semifinále nenasazený Kalina, Velíka potom Baum, oba z TK Sparta Praha a nutno konstatovat, že oba přehráli domácí poměrně snadno, ve dvou setech.
Finále mělo tedy být sparťanskou bitvou, ke které ovšem nakonec nedošlo. Štěpán Baum totiž nedorazil včas k finálovému utkání a po 35 minutách, kdy na něj všichni čekali, mu vrchní rozhodčí zápas skrečoval. Byl to jediný kaz na jinak velmi slušném turnaji, kde ani největší bouřliváci nedělali žádné problémy, nelétaly ani vulgarity ani rakety.

Finalista Štěpán Baum (TK Sparta Praha)

Čtyřhra, které se účastnilo 12 párů, se stala kořistí páru Baum-Prachař, kteří v dramatickém finále přehráli dvojici Kubín- Zlatohlávek. Těm patřila první sada, ale pak už nasazené jedničky si titul nenechaly ujít – 4/6, 6/4, 10/3. Čtyhra bývá často jen na okraji zájmu hráčů, ale většina diváků se shodla na tom, že jak semifinálová, tak zejména finálové utkání, byla ukázkou perfektního pojetí debla, kdy se partneři krásně doplňovali, a bylo vidět, že jim čtyřhra není cizí disciplínou.

Finalisté debla: zvítězil pár Prachař/Baum a poražení Kubín/Zlatohlávek

Nakonec musím zmínit jeden problém. Turnaj se sice hraje na Štvanici, ale pořadatelem jsou TJ Spoje, takže ČLTK, kromě toho, že poskytne kurty, s celou akcí nemá nic společného. Možná právě proto byli účastníci turnaje v šoku, když zjistili, že klubové restauraci v sobotu měli k jídlu pouze zapečené (francouzské) brambory (189,- Kč) a sendvič, v neděli údajně totéž, protože na víkend v restauraci není kuchař. Chápu, že pro hospody je doba zlá, stejně jako pro tenisové kluby a vlastně asi pro nás všechny, ale pokud se koná akce, které se účastní 32 chlapů, téměř každý má nějaký doprovod, tak se dá předpokládat, že, po výkonech na kurtu, se potřebují najíst a udělají útratu. Dělali ji – ale v „mekáči“ a proto si také brali maximální přestávky mezi zápasy, aby se stihli najíst, což mj. vedlo k tomu, že v sobotu se končilo ve 23 hodin. Osobně mi to připadlo, řekněme, trochu zvláštní.
Přesto patří poděkování jak TJ Spoje, které se v současné těžké době uvolilo uspořádat přebory jak mužů, tak žen, tak I. ČLTK, že pro tento turnaj poskytl dvorce.